Traumatiserede flygtninge har ofte svært ved at overskue deres sociale situation. De oplever socialt kaos og har generelt mange integrationsvanskeligheder som følge af traumet. De har problemer med at få hverdagen til at fungere og problemer med at begå sig i det danske system.
Socialkonsulentens rolle på RCF er således, at identificere og vurdere disse mange og ofte komplekse problemstillinger af social og familiemæssig karakter.
Socialkonsulenten på RCF har en anden rolle, end den kommunale sagsbehandler har, da vi eksempelvis ingen indflydelse eller kompetence har i forhold til patienternes økonomiske forhold.
Socialkonsulenten på RCF rådgiver og støtter patienterne i forhold til de sociale problemer, som ofte er en følge af traumet, samt rådgiver og støtter i forhold til de særlige integrationsvanskeligheder, traumet har medført. Det kan være problemer omkring økonomi, eksil, i forhold til børn, familie, bolig, fremtidig beskæftigelse eller uddannelse.
Socialkonsulenterne på RCF har således en rådgivende og støttende opgave i forhold til de flygtninge, der er i behandling. Socialkonsulenterne arbejder tæt sammen med RCF’s psykologer og fysioterapeuter. Desuden samarbejdes der med den kommunale sagsbehandler, når patienten har givet sit samtykke hertil, og har et ønske og behov for det.
Metoder
Socialkonsulenternes konkrete opgaver er:
- At udarbejde social anamnese
- At gennemføre afklarende og støttende samtaler
- Rådgivning og social behandling inden for det sociale område
- Rådgivning og vejledning i forhold til familiemæssige problemer
- Patientvejledning og psykoedukation i forbindelse med pårørendeinddragelse
- At fungere som koordinerende bindeled imellem den kommunale sagsbehandling, evt. andre sociale myndigheder og den enkelte patient.
Ved afslutningen af behandlingsforløbet udarbejder socialkonsulenten, på lige fod med øvrige behandlere, en epikrise, hvor den socialfaglige indsats og eventuelle anbefalinger beskrives.